home o nas Dziecko Mama Moda Lifestyle Lovestyle Zuza mówi Współpraca

środa, 22 stycznia 2014

Bułka z masłem, czyli łatwe gotowanie: idealny sos pomidorowy



Nie napiszę kto mnie zainspirował do tego cyklu. Ta osoba wie i powinna dostać 15% z moich zysków z bloga. Szkoda, że 15% z zera to dalej nic. (: 

Będę co jakiś czas, co znaczy - mam nadzieję i chęć, żeby to było przynajmniej raz w tygodniu, ale jeśli spadnie na mnie lodówka, bądź szafa, to może być ciężko. Będę się starać. W końcu obiady jemy codziennie... znaczy Zuzia je. Matka niekoniecznie. Tylko nie zawsze są one proste. A to będzie cykl dań prostych. Dań prostych, smacznych i takich, które zachęcają do jedzenia. Możesz je ugotować, drogi Mężu, bądź nieMężu na rozmanyczną kolację swojej wybrance. Z pewnością będzie na tyle zdumiona Twoim zaangażowaniem, że będzie miała w nosku to, że je jajko sadzone.

Dziś przepis na idealny sos pomidorowy. Tutaj macie kartę w pdf'ie. Przepis możecie wydrukować. Możecie zbierać karty z naszego cyklu "Bułka z masłem" i stworzyć swoją specjalną książkę kucharską. 




Składniki: (2 osoby) 
w sezonie: cztery duże lub pięć małych pomidorów
Poza sezonem: puszka pomidorów
Czosnek - wg upodobań (u nas 1-2 ząbków) cebula dymka (może być zwykła) łyżka oliwy sól, pieprz, oregano
Dodatki wg upodobań: kiełki/mozzarella/oliwki

Do naszej propozycji podania: 
Makaron pełnoziarnisty

Sposób przygotowania: 
Krok 1.
Pokrój czosnek i cebulkę dymkę. (czosnek plasterki, cebulkę w kostkę) 
Krok 2.
Rozgrzej oliwę na patelni. 
Krok 3. 
Wrzuć na patelnię czosnek i cebulkę. Smaż na małym ogniu. Możesz lekko posolić. 
Krok 4. 
Wrzuć na patelnię całe pomidory.
Ugnieć je łopatką/łyżką/widelcem, aby przybrały konsystencję sosu. (jeśli lubisz rzadszy sos, możesz dodać powoli trochę wody.) 
Krok 5.
Dopraw i podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. (żeby uwolnić aromat przypraw) Jeśli chcesz dodać oliwki: dodaj je teraz.


Nasza propozycja podania: 
Makaron pełnoziarnisty, kiełki i mozzarella. 

Sposób przygotowania:
Krok 1. 
Odpowiednią ilość makaronu ugotuj al dente (lekko niedogotowany) wg instrukcji na opakowaniu. 
Krok 2. 
Wrzuć na patelnię w trakcie 5. kroku przygotowywania sosu. (w trakcie gotowania z sosem, makaron zmięknie) 
Krok 3. 
Całość wrzuć do dużej miski. Możesz posypać kiełkami i mozzarellą.

Smacznego!

Dajcie znać czy Wam się taki cykl podoba. :)

13 komentarzy:

  1. a jutro miałam w planie naleśniki, chyba plany zmienię...

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!! a jakie kiełki?? obojętnie jakie?? :) uwielbiam makarony, kielki roznego rodzaju, i sosy włąśnie. Jutro zrobie dam znać czy smakowało:) a dzis były żeberka w miodzie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas była Lucerna. Jest delikatna w smaku - pasuje, że jej smak nie dominuje w sosie. (:
      Żeberka w miodzie to wyższy level :D

      Usuń
    2. U nas była Lucerna. Jest delikatna w smaku - pasuje, że jej smak nie dominuje w sosie. (:
      Żeberka w miodzie to wyższy level :D

      Usuń
  3. fajowe! brzmi jak plan obiadowy na piątek:) dzięki!
    ps. i życzę zysków, będą, zobaczysz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ten cykl, naprawdę! Rewelacyjnie wygląda, a danie jest tak proste, że nawet mój Starszy Junior podoła. Kochana - będę drukować wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sprawa z tymi przepisami:) czasem brakuje weny na jakiś fajny obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często tak jemy, ja z kiełkami, reszta bez- nie lubią. Tyle mojego, co w sosie im przemycę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie szybkie i proste dania dania :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się nasza przestrzeń, zostaw tu coś od siebie.

AddThis