środa, 22 stycznia 2014
Bułka z masłem, czyli łatwe gotowanie: idealny sos pomidorowy
Nie napiszę kto mnie zainspirował do tego cyklu. Ta osoba wie i powinna dostać 15% z moich zysków z bloga. Szkoda, że 15% z zera to dalej nic. (:
Będę co jakiś czas, co znaczy - mam nadzieję i chęć, żeby to było przynajmniej raz w tygodniu, ale jeśli spadnie na mnie lodówka, bądź szafa, to może być ciężko. Będę się starać. W końcu obiady jemy codziennie... znaczy Zuzia je. Matka niekoniecznie. Tylko nie zawsze są one proste. A to będzie cykl dań prostych. Dań prostych, smacznych i takich, które zachęcają do jedzenia. Możesz je ugotować, drogi Mężu, bądź nieMężu na rozmanyczną kolację swojej wybrance. Z pewnością będzie na tyle zdumiona Twoim zaangażowaniem, że będzie miała w nosku to, że je jajko sadzone.
Dziś przepis na idealny sos pomidorowy. Tutaj macie kartę w pdf'ie. Przepis możecie wydrukować. Możecie zbierać karty z naszego cyklu "Bułka z masłem" i stworzyć swoją specjalną książkę kucharską.
Składniki: (2 osoby)
w sezonie: cztery duże lub pięć małych pomidorów
Poza sezonem: puszka pomidorów
Czosnek - wg upodobań (u nas 1-2 ząbków) cebula dymka (może być zwykła) łyżka oliwy sól, pieprz, oregano
Dodatki wg upodobań: kiełki/mozzarella/oliwki
Do naszej propozycji podania:
Makaron pełnoziarnisty
Sposób przygotowania:
Krok 1.
Pokrój czosnek i cebulkę dymkę. (czosnek plasterki, cebulkę w kostkę)
Krok 2.
Rozgrzej oliwę na patelni.
Krok 3.
Wrzuć na patelnię czosnek i cebulkę. Smaż na małym ogniu. Możesz lekko posolić.
Krok 4.
Wrzuć na patelnię całe pomidory.
Ugnieć je łopatką/łyżką/widelcem, aby przybrały konsystencję sosu. (jeśli lubisz rzadszy sos, możesz dodać powoli trochę wody.)
Krok 5.
Dopraw i podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. (żeby uwolnić aromat przypraw) Jeśli chcesz dodać oliwki: dodaj je teraz.
Nasza propozycja podania:
Makaron pełnoziarnisty, kiełki i mozzarella.
Sposób przygotowania:
Krok 1.
Odpowiednią ilość makaronu ugotuj al dente (lekko niedogotowany) wg instrukcji na opakowaniu.
Krok 2.
Wrzuć na patelnię w trakcie 5. kroku przygotowywania sosu. (w trakcie gotowania z sosem, makaron zmięknie)
Krok 3.
Całość wrzuć do dużej miski. Możesz posypać kiełkami i mozzarellą.
Smacznego!
Dajcie znać czy Wam się taki cykl podoba. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a jutro miałam w planie naleśniki, chyba plany zmienię...
OdpowiedzUsuńmniam!! a jakie kiełki?? obojętnie jakie?? :) uwielbiam makarony, kielki roznego rodzaju, i sosy włąśnie. Jutro zrobie dam znać czy smakowało:) a dzis były żeberka w miodzie:D
OdpowiedzUsuńU nas była Lucerna. Jest delikatna w smaku - pasuje, że jej smak nie dominuje w sosie. (:
UsuńŻeberka w miodzie to wyższy level :D
U nas była Lucerna. Jest delikatna w smaku - pasuje, że jej smak nie dominuje w sosie. (:
UsuńŻeberka w miodzie to wyższy level :D
fajowe! brzmi jak plan obiadowy na piątek:) dzięki!
OdpowiedzUsuńps. i życzę zysków, będą, zobaczysz!
jak zrobisz - wyślij zdjęcie!
UsuńSuper ten cykl, naprawdę! Rewelacyjnie wygląda, a danie jest tak proste, że nawet mój Starszy Junior podoła. Kochana - będę drukować wszystkie :D
OdpowiedzUsuńWpadnę przetestować!
UsuńŚwietna sprawa z tymi przepisami:) czasem brakuje weny na jakiś fajny obiad;)
OdpowiedzUsuńCzęsto tak jemy, ja z kiełkami, reszta bez- nie lubią. Tyle mojego, co w sosie im przemycę :D
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie i proste dania dania :)
OdpowiedzUsuńo, coś na moje możliwości
OdpowiedzUsuńBędzie więcej!
Usuń