Składniki:
80 gram kaszy jaglanej
2 podudzia
ok. 1,5-2l wody
3 średniej wielkości marchewki
2 małe pietruszki / 1 średnia
1 mały seler / kawałek dużego
biała część selera
natka pietruszki
3 mniejsze liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 ząbek (polskiego!) czosnku
sól (ja użyłam himalajskiej)
pieprz
Przygotowanie:
1. Zalewamy mięso 2l wody z 1 łyżką soli i odstawiamy na 30 minut.
2. Wylewamy wodę, wlewamy nową (mięsko zostaje :P) i zagotowujemy mięsko z wodą.
3. Zdejmujemy „szumy”, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej.
4. Marchewkę kroję w paski, pozostałe warzywa wrzucam w całości (nie lubię ich w zupie, po gotowaniu wyjmuje je; można dodać ziemniaki (w kostkę) – ja nie dodaję, Zulczi jest uczulona). Wrzucam warzywa i dalej gotuję.
5. Przepłukuję kaszę jaglaną wrzątkiem – podobno pomaga usunąć goryczkę, robiłam raz bez zalewania wrzątkiem i nie czułam różnicy (zero goryczy).
6. Doprawiam solą himalajską i pieprzem.
7. Wrzucam kaszę do zupki i od tego momentu gotuję nie dłużej niż 15 minut (10 jest ok J)
8. Wyjmuję warzywa – poza marchewką, wyjmuję mięsko i skubię do osobnej miseczki.
9. Do miseczek dodaję mięsko, wlewam zupkę i dodaję odrobinę świeżej natki z pietruszki.
Smacznego!
Biała część selera czy pora?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pora! Dzięki za czujność :)
UsuńRobię podobny przepis, ale póki co zajadam się nim tylko jak:) Mój A. wciąż pozostaje mlekopijem a na inne jedzenie patrzy z nieukrywaną niechęcią:)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy :) Co jakiś czas robie . Często dodaje do zup kasze jaglana albo kuskus :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkocham kaszę jaglaną :) krupniku z nią jeszcze nie jadłam, zrobię w tygodniu, ale bez mięsa, ponieważ jestem wegetarianką. ja proponuję kaszę jaglaną z bananem i olejem kokosowym
OdpowiedzUsuńpozdrowienia!
Joasia
Bardzo fajnie piszesz. :) zapraszam do obserwowania mojego bloga.http://aleksandra-lajfstail.blogspot.com
OdpowiedzUsuń